7 najčastejších chýb pri tvorbe XML feedov pre cenové porovnávače

Pozná to asi každý, kto spravuje inzerciu e-shopov pre cenové porovnávače. Nekvalitné dáta v XML feedoch. Spísal som preto článok o najčastejších chybách s ktorými sa v Mergade stretávame denne. Poďme si teda o nich povedať niečo viac.

1.) Nesprávne hodnoty v elemente CATEGORYTEXT

Ak porovnávač zaraďuje produkty do katalógu a páruje ich na základe tohoto elementu, tak vždy budeme chcieť mať tieto dáta podľa špecifikácie daného porovnávača. Nemusí to platiť pre všetky porovnávače. Určite to však platí minimálne pre Heureku. Z e-shopového systému sa často generujú iba jednoslovné názvy príp. koncový údaj z celej cesty stromu kategórií. Napríklad pri Heureke. Nesprávny je údaj Brúsky, správne bude celá cesta kategórie vyzerať takto Dom a záhrada | Dielňa | Brúsky Nezaradením sa do katalógu prichádzame, na väčšine porovnávačov, o kľúčovú funkciu biddingu.

2.) Chýbajúci element DESCRIPTION, príp. jeho neunikátny obsah

Často sa stáva, že tento element vo feede úplne chýba alebo je prázdny. Možno si poviete, že takýto popis vlastne nič zásadné neznamená, ale opak je pravdou. Dobre napísaný popis môže vašim produktom pomôcť nielen na porovnávačoch, ale svedčí o správne vyplnenej produktovej stránke na e-shope, čo je prínosné napr. pre SEO. K unikátnosti ešte malá poznámka. Z popisov čerpajú nielen vyhľadávače ako Google ale aj fulltextové vyhľadávanie na porovnávači.

3.) Chýbajúce obrázky produktov

Obrázky sú rovnako dôležitou súčasťou produktu ako jeho popis. Základná myšlienka je úplne prostá, každý kto si chce niečo kúpiť by rád videl ako produkt vyzerá. Obzvlášť nepríjemné je pre kupujúceho ak sa jedná o kategóriu módy.

 

4.) Chýbajúci údaj o dostupnosti produktov

Zväčša sa jedná o element DELIVERY_DATE alebo inú jeho variáciu. Konkurencia nespí a rozhodne je dnes väčšia (čo do počtu e-shopov, tak aj ich kvality), ako pred pár rokmi. Tým, že neuvádzate dostupnosť produktov pripravujete sami seba o potenciálnych kupcov. Mnoho ľudí dnes nehľadí, ako na prvé kritérium na cenu produktu, ale skôr na to, ako rýchlo ste schopní k nim tovar dodať.

5.) Nevyužívanie nepovinných elementov (EAN, GIFT, PARAMETRE)

Povinné elementy sú samozrejmosťou, ale čo tie nepovinné? Využívate ich? Tak napr. taký EAN kód, ak ho máte jednoznačne ho uvádzajte, často krát stačí uviesť správny EAN a produkty sa napárajú už len vďaka nemu! Element GIFT. Heureka ho pred časom zaviedla aj kvôli tomu, aby sa tieto informácie o benefitoch „netlačili“ do názvov. Ponúkate k produktom malý darček? Rozhodne nato využite tento element. Jedným z najdôležitejších elementov sú parametre filtrovania v kategóriách. Poznáte to, chcete si kúpiť chladničku, prídete do kategórie chladničiek a viete, že chcete chladničku kombinovanú. Tým pádom vás nezaujímajú ostatné typy, takže si vyfiltrujete len kombinované. Je takmer pravidlom, že ak porovnávač podporuje parametre filtrovania a vy ich nemáte uvedené v XML, po vyfiltrovaní sa v kategórii nezobrazíte medzi ďalšími predávajúcimi e-shopmi, ktoré tieto parametre uvedené majú. A to nechcete. 

6.) Nesprávny formát ceny

Súvisí s tým, že každý porovnávač môže vyžadovať iné formátovanie. Napr. Najnákup vyžaduje na oddelenie desatinných miest čiarku, zatiaľ čo Pricemania naopak bodku. Heureka si dokáže poradiť s oboma formátmi aj s oddelením tisícov/miliónov, medzerou. Taký Google Merchants napríklad vyžaduje sumu a zároveň skratku danej meny, napr. 100 EUR. 

7.) Nesprávne využitie tagov pre názvy produktov

Zväčša každý porovnávač má stanovené tzv. povinné názvy. To znamená v akom tvare majú byť uvádzané hodnoty v elementoch PRODUCTNAME, NAME apod. Príklad z Heureky pre mobilné telefóny: Výrobca | Rada | PN | Farba 

Fakt nie je potrebné „pchať“ do týchto elementov nič viac ako je potrebné. Uľahčíte tým porovnávaču proces párovania do katalógu, zvýši sa relevancia vyhľadávania a dáta ostanú tzv. čisté.

 

Na záver by som rád poznamenal, že mať kvalitne vyladený XML feed je v záujme všetkých zúčastnených strán, ako porovnávača, tak aj e-shopu. E-shop by mal poskytnúť čisté, prehľadné dáta porovnávaču, aby ten mohol sprostredkovať zákazníkovi čo najlepší katalóg produktov. Spravte si audit XML feedu pomocou aplikácie Mergado, odhaľte kde máte chyby a vylepšite svoju inzerciu na cenových porovnávačoch.

 

(Pozn. autora - V článku nie sú uvedené elementárne chyby samotnej štruktúry feedu ako nahradenie špeciálnych znakov entitami a uzatváranie tagov zátvorkami.)

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.