Fulfillment - logistické riešenie pre e-shopy je dostupné už aj na Slovensku!

V dnešnej dobe funguje na Slovensku už viac ako 8 000 online obchodov. Pokiaľ je eshop menších rozmerov a nemá až toľko objednávok, tak nerieši problémy ako je napríklad skladovanie, balenie alebo preprava. Problém nastáva vtedy, keď sa eshop poriadne rozbehne a nestíha riešiť pribudajúce výzvy v logistike.

Jedným z riešení je aj outsourcing logistiky, a preto sme sa rozhodli napísať článok s pomocou firmy Fulfillment – by FHB Group. Dočítate sa, čo vlastne táto firma robí a ako môže napríklad aj vám konkrétne pomôcť s logistikou. 

Fulfillment – účinné logistické riešenie 21. storočia dostupné aj pre slovenské eshopy

Predstavte si, že v administrácii eshopu iba stlačíte button „odoslať do skladu“ a máte po starostiach. Nemusíte sa zaoberať skladovým priestorom, zamestnávaním skladníkov, nakupovaním krabíc, lepiacich pásiek, či výplní. A čo viac, nemusíte sa starať o bezchybné a včasné dodanie zásielky, komunikáciu s kuriérskymi firmami, poprípade poštou. Zahraničné zásielky už nie sú pre vás výzvou.

 To nie je sen, toto je fulfillment - účinné logistické riešenie 21. storočia dostupné aj pre slovenské eshopy. Fulfillment je v podstate outsourcing logistiky, ktorý pokrýva všetky tieto služby (skladovanie, balenie a doručovanie zásielok) a vy v podstate platíte iba jednu faktúru.

Ako hovorí spolumajiteľ Fulfillment – by FHB Group Peter Horník:

„Praktické príklady sú lepšie ako teória a preto sme sa rozhodli s vami zdieľať 3 konkrétne príklady toho, ako sme pomohli našim zákazníkom rásť v počte objednávok a teda zarábať viac.“

 

Rastúci eshop predavajúci detské oblečenie so 150 objednávkami mesačne

Prvým príkladom je online obchod predavajúci detské oblečenie. Je klasickým príkladom toho, že sa dá začať predávať aj z domu. Pani majiteľka začala na materskej dovolenke šiť krásne dupačky pre deti, neskôr našla českého výrobcu na ďalšie detské oblečenie.

Iba za jeden rok sa pani dopracovala z nuly na 150 objednávok mesačne a postupne začala pociťovať nielen časový, ale aj priestorový problém. Je veľmi ťažké skĺbiť skladovanie, balenie a bežný život v jednom byte. Manželia sa preto rozhodli presunúť tieto činnosti k Fulfillmentu. Ich náklady v čisto finančnom vyjadrení samozrejme vzrástli v porovnaní s „prácou v obývačke“, ale dve hodiny denne, ktoré ušetrili na balení a komunikácií s kuriérom stáli zato.

Pani majiteľka raz týždenne prináša do skladu jej ručne šité kusy a tovar od českého dodávateľa je doručený priamo do skladov Fulfillmentu. Vzhľadom na počet objednávok sa zatiaľ nepristúpilo ku integrácií informačných systémov, majiteľka však využíva webovú aplikáciu ZOE a ručne si nahadzuje objednávky na odoslanie. Má tak plnú kontrolu a naozaj osobný vzťah s každou zákazníčkou.

Náklady na skladovanie síce vzrástli (50 eur mesačne), no balenie pri približnej hodinovej mzde pani majiteľky 6 eur zlacnelo na tretinu. Vďaka cenám kuriera od FHB ušetrí online obchod na doprave, plus má možnosť využívať odberné miesta Zasielkovna.sk.

 

Stredný eshop s výživovými doplnkami

Druhým z príkladov je online obchod z Bratislavy, ktorý predáva výživové doplnky známych svetových značiek. Majiteľ tohto eshopu rozbehol predaj v roku 2010 úplne sám a v tomto čase si vystačil s jednou kanceláriou.

Časom však eshop vyrástol a teda boli potrebné aj väčšie priestory - sklad o veľkosti 300 m2 a tiež 5 nových zamestnancov. Tento online obchod vybaví mesačne viac ako 2 000 objednávok, z ktorých je až 500 objednávok veľkých (objednávka nad 10 kg alebo nad 15 kusov) a to  vďaka širokému sortimentu a verným zákazníkom.

Prvé komplikácie eshopu sa vyskytli v roku 2014 a vyústili až do obrovského problému na Vianoce 2014, kedy jeden zo skladníkov podal výpoveď a ďalší zamestanci ochoreli. V januári 2015 doručil online obchod len 1 200 balíkov načas. Ostatných 1 300 objednávok bolo vybavených v priemere s týždňovým meškaním a až polovica veľkých objednávok bola zabalená chybne – dôsledok chýbajúcich zamestnancov, ktorí boli nahradení neskúsenými brigádnikmi.

Presun logistiky pod firmu Fulfillment by FHB bol teda jasným riešením tohto problému a tiež účinnou prevenciou do budúcna. Spolupráca začala v marci 2015 a v lete 2015 sa logistika zásadne zlepšila – chybovosť pod 1 promile a všetky objednávky do 14:00 boli ešte v ten istý deň vybavené.

Aj vás napadla otázka ohľadne nákladov?

Platy skladníkov sa pohybovali na úrovni 750 eur v hrubom a u vedúceho okolo 950 eur. S ďalšími navýšeniami to bolo spolu 3 312 eur mesačne len na zamestnanecké výplaty.  Ďalšími nákladmi bol prenájom skladu a kancelárií s energiami – 1 300 eur za mesiac a spotrebný materiál a výplne v hodnote 1 200 eur.

Pri outsourcingu logistiky klesli majiteľovi náklady až o 25%, teda o viac ako 1 000 eur mesačne. A samozrejma logistika začala byť na oveľa vyššej úrovni.  

P.S.: Eshop medziročne narástol o 20% a Vianoce 2015 zvládol bez zbytočných komplikácií.

 

Rakúsky online obchod poskytujúci široký sortiment detských hračiek

Posledným z príkladov je zahraničná firma z Rakúska, ktorej majitelia predávajú už 10 rokov detské hračky. Majú veľmi dobre prepracované predajné stratégie, pretože ich sortiment sa skladá z asi 30 značiek pre rôzne krajiny. Pôvodne mali sklad vo Viedni, ale kvôli strategickej polohe Bratislavy sa rozhodli outsourcovať svoju logistiku u nás.

Fulfillment by FHB poskytuje unikátne riešenie dopravy – vo vlastnej réžii zabezpečuje diaľkové linky do rôznych krajín a tým pádom posiela kuriérske balíčky za nižšie ceny.

Vďaka tejto službe mohla táto firma spustiť  predaj celkovo v piatich krajinách – Rakúsku, Nemecku, Slovensku, Česku a Poľsku. Všetky objednávky vybavuje Fulfillment z jedného skladu a na úrovni plného zákazníckeho komfortu – teda doručenie už nasledujúci pracovný deň (Nemecko – 2- 3 dni). Rovnako je zabezpečená dobierka pre Slovensko, Česko a Poľsko – bez nej by nebol tento online obchod taký úspešný.

Práve tento eshop je dôkazom toho, že v EÚ nie je problém predávať aj na viacerých trhoch, ak máte kvalitnú logistiku. Slovensko je malý trh, ak však k nemu pripojíte Maďarsko, Česko a Poľsko, zrazu operujete na 10-násobne väčšom trhu. Pre eshop vo vlastnej réžii je ale takáto logistika náročná, alebo neprimerane drahá na jednu online zásielku. Fulfillment by FHB vďaka objemom a vlastnému softveru tento problém rieši a doprava aj do Nemecka sa cenovo pohybuje na veľmi akceptovateľnej úrovni pre väčšinu tovarov.

Dúfame, že sme vám týmto článkom pomohli a nezabúdajte na to, že je niekedy lepšie prenechať prácu inej firme, ako robiť všetko sám, napríklad v obyvačke. Môžete nielen ušetriť, ale hlavne zvýšiť kvalitu logistiky a vyvarovať sa zbytočných chýb.




Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.