Pohľad pod "pokrievku" súťaže Eshop Akcelerátor

Od finále Eshop Akcelerátora už ubehol nejaký ten čas. Víťazi sú známi, finalisti sa tešia na akceleračné školenie. Jedna vec však ostáva záhadou: čo sa dialo za zatvorenými dverami štúdia a ako postupovala porota pri hodnotení finalistov?

To, prečo vyhrali tí, ktorí vyhrali, zaujíma mnohých a preto sme sa rozhodli pootvoriť dvere 13. komnaty a opýtať sa samotných porotcov, v čom boli víťazi Eshop Akcelerátora iní ako ostatní finalisti.

Od dna až na vrchol

Čo je Eshop Akcelerátor?

Hlavným cieľom Eshop Akcelerátora je spopularizovať E-commerce na Slovensku. Súťaž, ktorá bola určená slovenským e-shopom, má za cieľ podporiť začínajúce firmy a zároveň motivovať etablované e-shopy, aby nespali na vavrínoch a napredovali.

Do súťaže sa mohli prihlásiť slovenské e-shopy v troch kategóriách - E-shopy so silným príbehom, Skokani a Nádejní exportéri. Viac o finalistoch jednotlivých kategórií sa môžete dozvedieť na našej stránke, v sekcii hlasovanie. V prvom kole sa predstavili prihlásené e-shopy, z ktorých sa pomocou verejného online hlasovania vybrali tie najlepšie, ktoré postúpili do finále. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 118 e-shopov, ktoré chceli zabojovať o ceny, ktoré by im pomohli posunúť ďalej ich biznis.

Do finále sa dostali len tí najlepší a v jednotlivých kategóriách sa tak proti sebe postavilo 15 slovenských e-shopov. Štyri z nich boli vybrané už spomínaným verejným hlasovaním, no v každej kategórii sa tiež vyskytol e-shop s „divokou kartou“, ktorú na základe dôkladnej analýzy súťažiacich vyberal organizačný tím Eshop Akcelerátora.

Eshop Akcelerátor

Finalisti už boli jasní a tak nám nezostávalo nič iné ako rozhodnúť, kto je najlepší. O to sa postarala naša odborná porota, ktorá na live evente, pod svetlom reflektorov a pred zvedavými kamerami vybrala 3 víťazov. E-shopy boli počas live prezentácie hodnotené na základe rôznych kritérií, prispôsobených pre jednotlivé kategórie.

Pri E-shopoch so silným príbehom mohli porotcovia priraďovať body od 1 do 5 (5 je max. počet) a kritériami boli propagácia e-shopu, originalita e-shopu, jeho prezentácia na live evente a podobne. Pri Skokanoch a Exportéroch sa hodnotili e-shopy podľa podobných kritérií, ako sú  napr. marketingová stratégia e-shopu, business stratégia e-shopu, alebo samotná prezentácia súťažiacich. 

Ako hodnotili e-shopy porotcovia?

Opýtali sme sa porotcov, ako by zhrnuli svoje pocity zo súťaže a priblížili nám, v čom boli víťazi iní.

1. Kategória - Skokani - GYMBEAM

GymBeamExpanziu a jasnu víziu tohto e-shopu chválili všetci porotcovia. „Je to firma, ktorá má skutočnú ambíciu a priestor naplňiť svoj obrovský potenciál. S prepracovaným logistickým systémom, vlastnými výrobkami a dôkladne plánovanou expanziou do zahraničia predstavuje vhodny mix pre úspešný e-shop.“ povedal na adresu spoločnosti GymBeam Tomáš Peťovský z Google Slovensko.

Preferencie tohto e-shopu potvrdil aj štvrtý porotca tejto kategórie, Michal Král, CEO v spoločnosti Besteron. „Prekvapilo ma, ako môže niekto za takú krátku dobu získať takú trhovú poziciu, ale partia z GymBeam má skvele zvládnutú nákupnú politiku, čo im umožňuje predávať produkty za najlepšie ceny na trhu, čo je ich hlavná vízia. Zároveň pracujú na vlastných výrobkoch, ktoré tvoria cca 30 % ich celkového obratu, za čo majú moje uznanie. Držím im palce v dalšej práci a verím, že im výhra v súťaži pomôže dostať ich e-shop ešte o level vyššie.“

 

2. Kategória - E-shopy so silným príbehom - ARTUBE

„Príbeh ARTUBE sa ešte iba začína písať, ale myšlienka zviditeľnenia súčasného slovenského umenia prostredníctvom predmetov bežnej spotreby veľmi pozitívne rezonovala v porote. Súčasne poskytuje veľký priestor na ďalšie rozvíjanie a rozširovanie. Pred tímom ARTUBE je dlhá cesta, aby sa im to podarilo, ale dúfam, že aj víťazstvo v súťaži ich nakopne k tomu, aby mohli venovať projektu všetko úsilie a energiu.“ povedal o príbehu ARTUBE Dalibor Jakuš, jeden zo zakladateľov Profesie.

Veronika Pizano, online marketérka TEDxBratislava, sa pripája ku svojmu kolegovi z poroty a vyzdvyhuje myšlienku e-shopu ARTUBE: „Myšlienka a príbeh Artube sú veľmi zaujímavé. Artube spája módu a módny dizajn so slovenským a českým umením a tento atribút je ten, ktorý Artube odlišuje od iných e-shopov s tričkami. Porota videla potenciál v smerovaní projektu do spolupráce s galériami či múzeami a vzhľadom na zanietenosť realizátorov vyhodnotila, že víťazstvo v súťaží môže tento projekt naozaj posunúť a pomôcť mu stať sa zaujímavým e-shopom na slovenskom i českom trhu.“

Artube

3. Kategória - Exportéri - DEDOLES

Predseda poroty Róbert Mráz, zo spoločnosti ui42, sa vyjadril o Dedolese ako o dominantnom e-shope v danej kategórii: „Dominovali a zaujali svojou víziou ako aj tímom. Majú dobre rozbehnuté fungovanie vo všetkých oblastiach ako aj jasné napĺňanie cieľu.“

Ženská časť poroty tejto kategórie, Tina Ličková zo spoločnosti 2FRESH SLOVAKIA tvrdí, že Dedoles ako e-shop najviac zodpovedal svojej kategórii. „Nie sú za nimi len čísla, ale aj dobrá firemná filozofia. Boli aj mojim tipom.“

Gabriel Csomos, CEO úspešného e-shopu pilulka24.sk, vyzdvyhol príbehy všetkých e-shopov danej kategórie. „Neviem ako ostatné skupiny, ale naša kategória bola extrémne silná a všetci finalisti môžu byť hrdí na to, čo dokázali. Som si istý, že väčšina z nich bude úspešná. Pri konečnom rozhodovaní zavážil fakt, kto mal najjasnejšiu predstavu v očákavaniach od svojho projektu a je schopný prijať pomocnú ruku.“

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.