Rozhovor so Zoot: Prečo je identita vášho eshopu taká dôležitá?

Identitu vášho eshopu by ste nemali zanedbať. Správne zvolená identita definuje nie len váš eshop, ale aj jeho budúcnosť a všetky vaše úspechy v ecommerce podnikaní.

Vybudovať úspešný eshop na Slovensku nie je jednoduché. Fashion eshopu zoot.sk sa to však podarilo a dnes je hviezdou nie len na slovenskom, ale aj českom trhu.Country manažérka Zoot Jana Kutlíková svoje skúsenosti zbierala osem rokov počas pôsobenia v rôznych medzinárodných firmách a vo fashion biznise je ako ryba vo vode. V rozhovore nám prezradila, čo podľa nej stojí za úspechom Zoot prečo je identita eshopu taká dôležitá a veľa ďalšieho.

Ako vidíš budúcnosť fashion eshopov na slovenskom trhu? Majú stále šancu?

Myslím si, že stále väčšiu. Perspektívne sú atraktívne najmä pre mileniánov a od nich mladšie generácie, ktoré sú online v podstate nonstop. Svet internetu sa stal pre nich paralelným svetom, kde stretávajú svojich priateľov, kde trávia veľkú časť zo svojho pracovného aj voľného času. Je pre nich prirodzené, že tam nakúpia. Príde im to rovnako prirodzené ako keď zaplatia telefónom alebo pošlú video správu.

Nie len fashion eshop potrebuje svoju identitu. Aké sú podľa teba najväčšie úskalia pri budovaní správnej identity eshopu?

Uvedomiť si, kto ako e-shop sme a čo chceme reprezentovať navonok. Darmo sa ako e-shop budeme tváriť že sme super cool navonok a vo vnútri budeme plný rozporov. Identitu tvoria ľudia zvnútra von. Často sa stáva, že ľudia chcú byť takí, onakí, makoví aj orechoví. A namiesto toho aby sa sústredili na jednu rozpoznateľnú identitu sú synkretizmom viacerých. To často zákazníka mätie.

Čo podľa teba stojí za úspechom vášho eshopu Zoot?

ZOOT má za sebou veľmi sympatickú cestu od svojho zrodu až po súčasnosť. Nie je tajomstvom, že každému pokusu o úspech predchádza pád. ZOOT ich zažil niekoľko, ale napriek tomu sme tu a dláždime si svoju cestu. Už od začiatku tu bola snaha robiť veci inak a je prirodzené že sa začnete obklopovať ľuďmi, ktorí majú obdobné ambície až z toho vznikne pekná svorka ľudí. Radi odkrývame našu identintu - ľudí, ktorí pracujú v ZOOT-e, čo nás približuje k našim zákazníkom, kedže sa nikdy za ničím neschovávame a radi si tvoríme veci samostatne, pretože najlepšie poznáme DNA celého ZOOT-u. A samozrejme náš jedinečný koncept try and buy. Sme hybrid medzi e-shopom a kamenným obchodom a tak môžeme ponúkať výhody jedného aj druhého pod jednou strechou. Sme fér k zákazníkom, ktorým dávame možnosť si veci pred zaplatením vyskúšať.


Internetový obchod Zoot je prístupný pre český a slovenský trh. Kto podľa teba aktívnejšie reaguje na módne trendy? Slováci alebo Česi?

Rozhodne Slováci. Vyplýva to aj z nášho prieskumu Fashion Report, ktorý je výsledkom nezávislého výskumu spoločnosti Perfect Crowd. Slováci nielenže viac milujú aktuálne trendy, ale sú za módu ochotní aj viac minúť. V tomto smere sme oproti Čechom pokrokovejší, viac šik a viac trendy. Oni naopak v móde preferujú skôr komfort a praktické využitie.

Vedela by si povedať, v čom sa odlišuje nákupné správanie Čechov a Slovákov?

Ako som spomenula vyššie - Česi nakupujú viac rozumovo, Slováci pocitovo. Ak sa Slovákovi niečo páči kúpi si to bez ohľadu na to, či je tovar v akcii alebo nie. Za módu utrácame viac a nové veci si kupujeme častejšie.

ZOOT je unikát na slovenskom aj českom trhu. Práve inovatívny a nekonvenčný prístup dokázal tento eshop posunúť na úplne iný level. Ak vás rozhovor s Janou Kutlíkovou zaujal, nenechajte si ujsť ani jej prednášku na MastersGate Ecommerce Summit na tému "Budovanie identity fashion eshopu" kde vám Jana porozpráva všetko o tom, ako naštartovať a vybudovať svoj biznis.

 

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.