Ako vybudovať úspešný e-shop alebo kritériá výberu víťazov MastersGate

Chcete vedieť, aké sú kritéria výberu víťazov v súťaži MastersGate? Ak áno, všetko sa dozviete v tomto článku!

V MastersGate veľmi dobre vieme, že na úspešné ecommerce podnikanie nestačí len prepracovaná webová stránka a tisícky lajkov na facebooku. V online podnikaní je mnoho ďalších aspektov, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Technický a ecommerce riaditeľ ui42 -  Robert Mráz (predseda poroty) vám priblíži tieto aspekty. Tie sú zároveň aj kritériá, o ktoré sa bude opierať naša porota pri hodnotení finalistov na MastersGate Ecommerce Summite:

-Stratégia e-shopu. Pevne stanovená vízia a strategické ciele sú odrazovým mostíkom pre každú úspešnú organizáciu. Bez jednoznačnej predstavy o smerovaní nemôže žiadna organizácia rásť, vyvíjať sa a napredovať.

-Prehľad o trhovej situácii a cieľovej skupine. Každý eshop by mal mať jasne definovanú cieľovú skupinu a presne vedieť, kto sú jeho najväčší konkurenti. Zároveň eshop nesmie zabudnúť sledovať ako sa vyvíja jeho trhový podiel, ktorý je jednou z najdôležitejších metrík, ktoré e-shop môže použiť na zhodnotenie efektivity svojich kampaní.

-Skladové hospodárstvo a logistika. Všetky back office aktivity – od nákupu a skladovania tovaru až po možnosti dodania tovaru a platieb musia byť neustále optimalizované tak, aby bol zaručený (nielen) optimálny cashflow a obrátka zásob. Dopravcovia sa s prepravovaným tovarom niekedy zvyknú trošku „pohrať“ preto by dobre zabalený tovar mal byť samozrejmosťou. Eshop by svojim zákazníkom mal poskytnúť aj viacero možností platby, ktoré zaručujú určitú úroveň rýchlosti a spoľahlivosti.

-Content management. Vďaka kvalitnému a originálnemu contentu môže eshop predbehnúť konkurenciu míľovými krokmi. Práve dobre zvládnutá tvorba obsahu, ako sú popisy a fotografie tovaru, kategorizácia na webe a pravidelné publikovanie odborných textov a blog postov na súvisiace témy, eshop výrazne odlíši, pozdvihne ho na vyššiu úroveň a zároveň mu môže priniesť aj nových návštevníkov, napríklad z vyhľadávačov.

-Zákaznícka podpora. Ak majú zákazníci problém, akým spôsobom môžu e-shop kontaktovať? Je im e-shop k dispozícií na chate, telefóne, alebo prostredníctvom e-mailu? Zákazník je základom každého podnikania a preto by vysoká úroveň zákazníckeho servisu mala predstavovať štandard pre každý eshop.

-Informačné systémy so zameraním na web. Každý eshop pracuje s veľkým množstvom dát a práve konsolidácia týchto dát je bezpodmienečne nevyhnutná. Či už e-shop pracuje s externe alebo interne vyvíjanými systémami, je nevyhnutné, aby  vedel o ich limitoch a obmedzeniach, možnostiach ich prepájania, flexibilite a rýchlosti možných úprav.

-Marketing so zameraním na online. E-shop sa  musí zorientovať aj v prostredí online reklamy. Potrebuje mať prehľad o tom, na akých kanáloch sa zdržiava jeho cieľová skupina zákazníkov a zvoliť správny mix online kanálov. Tam jeho úloha však nekončí, nevyhnutná je aj neustála snaha o optimalizáciu a využitie týchto kanálov.

-Financie a účtovníctvo. Správny  manažment financií e-shopu pomôže rozvíjať sa a rásť. Základom je mať prehľad o rozpočte a dodržiavaní finančného plánu.

-Organizácia práce. Online podnikanie, to nie sú len čísla a faktúry. Ľudský faktor v podobe zorganizovaného tímu ľudí je dôležitou zložkou úspešného eshopu. Správna organizácia činností a motivácie pracovníkov sa nakoniec odrazí na celkovej úrovni obchodu, od logistiky až po zákaznícky servis.

E-shopisti to nemajú v dnešnej dobe jednoduché, no so správnymi vedomosťami, nástrojmi a odborníkmi sa dá stále napredovať. Víťazi súťaže MastersGate sa o hodnotné online know-how nemusia vôbec báť, dostanú sa totiž do šikovných rúk niekoľkých odborníkov z rôznych marketingových agentúr. Kto nakoniec bude víťazom našej súťaže MastersGate sa dozviete už 7. Apríla na konferenci MastersGate Ecommerce Summit.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.