Prečo je UX na e-shopoch tak dôležité

V Amerike pojem UX funguje už pár rokov a našťastie sa už pomaly dostáva aj do Európy. A čo je to vlastne to UX? Je to skratka pre User Experience, ktorá je veľká časť celku CX (Consumer Experience). Firmy si začínajú uvedomovať, že čím lepšiu experience má zákazník, tým je spokojnejší a má väčšiu chuť nakupovať. V konečnom dôsledku sa zákazník stane lojálnym. 

Na začiatok by som sa spýtal, prečo ľudia používajú e-shop narozdiel od tradičných obchodov?

Odpoveď je jednoduchá. Pretože očakávajú, že to bude pre nich jednoducho lepšie.

  • Očakávajú, že to bude jednoduchšie, intuitívnejšie, prehľadnejšie. Nechcú nad nakupovaním stráviť veľa času a preto dúfajú, že si na e-shope vyberú rýchlejšie než v obchode.
  • Očakávajú, že to bude pohodlnejšie. Nebudú musieť ísť do obchodu. Keby sme sa spýtali zákazníka, určite by povedal: “všetko z pohodlia domova a pár klikmi.“
  • Očakávajú, že to bude pre nich príjemné. Predstavujú si, že budú môcť sedieť na svojom gauči, piť svoj obľúbený nápoj a stránka spraví takmer všetko za nich - až na finálne rozhodnutie! To musí vždy spraviť zákazník, inak nie je spokojný.

 Čo očakáva zákazník od e-shopu

„70% zážitkov s nákupom sú založené na tom, ako je o zákazníkov postarané.“- McKinsey

Takže UX môžeme popísať podľa tohto obrázku nižšie:

Čo robí UX

Ako veľmi to všetko zaváži?

3 z 5 Američanov sú ochotní zmeniť značku len kvôli lepšej zákazníckej skúsenosti, za ktorú si aj radi priplatia. Zaujímavým príkladom môže byť pani, ktorá je ochotná platiť za kaderníka $150 len kvôli UX (mimochodom v Amerike existujú aj kaderníci čo stoja $5. To je 30 násobne menej!).

Aby to nebolo až tak jednoduché, je ťažké zmeniť nespokojnosť na spokojnosť.

Ako veľa pozitívnych skúseností sa rovná jednej negatívnej

Podľa R.N.Legera sa 1 negatívna skúsenosť rovná 12 pozitívnym. Preto si treba dávať pozor, aby ste na e-shope nemali veci, ktoré by potenciálne mohli vzbudiť u zákazníka negatívnu skúsenosť.

V konečnom dôsledku, UX je o tom, aký je zákazník štastný. Ale je to všetko? Nie! Ako ste sa dozvedeli vyššie, zákazník je ochotný si priplatiť viac, ak je použitý UX. Takže je to win-win. Zákazník je spokojný a vy, ako predajca, tiež.  Na obrázku nižšie si môžete všimnúť príklad, ako UX optimalizácia zvýšila počet nákupov o 58%. Celkom pekné číslo na to, že sa obsah stránky skoro vôbec nezmenil a ani cena. Všetko docielila UX optimalizácia.

Ako UX optimalizácia docielila zvýšenie počtu nákupov

Je veľmi dôležité si zoptimalizovať stránku nie podľa vás. Zákazníka zaujíma, ako sa to páči jemu, nie ostatným. Preto ak mu vyhoviete a spravíte všetko podľa neho, bude spokojný a nakúpi u vás s lepším pocitom. Tým vzniká vyššia pravdepodobnejšie, že sa k vám vráti. Predsa len, kto by sa nevrátil na miesto, kde sa cíti dobre.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.