Ako riešiť fakturáciu, ak máte e-shop

Pred spustením e-shopu podnikateľ rieši mnoho vecí, medzi ktorými sú aj tie menej záživné. Jedným z nich je dokladovanie účtovníctva. Mať e-shop a vystavovať faktúry v exceli je nonsens, vystavovať ich manuálne priamo v účtovnom programe (ak ste s ním doposiaľ nerobili) je príliš komplikované, faktúry generované CMS systémami nemusia zohľadňovať miestnu legislatívu a jej zmeny. Možností je viacero, avšak v dobe cloudovej sa zakladateľom e-shopov otvorili omnoho väčšie možnosti.

Online fakturačné systémy

Stali sa prostredníkom medzi e-shopmi a programom účtovníka. Užitočná vec pre človeka, ktorý nemá vyštudované účtovníctvo, ale faktúry potrebuje vystaviť a zaslať klienom. A navyše neskôr, po ukončení mesiaca ich len posunúť na spracovanie účtovníčke, ktorá sa už o zvyšok agendy postará vo svojom účtovnom programe. 

Výhodou týchto online fakturačných systémov je, že okrem manuálneho vystavovania dokladov umožňujú ich prepojenie s e-shopom a proces vystavenia faktúr tak dokážu plne zautomatizovať. Podnikateľ sa vďaka ním dokáže vyhnúť zbytočnému manuálnemu prepisovaniu fakturačných údajov odberateľov a fakturovaných položiek. E-shop napojený na fakturačný systém totiž dokáže poslať  údaje o objednávkach zákazníkov do fakturačného systému, ktorý z nich následne vytvorí potrebný doklad – či už najprv zálohovú faktúru, alebo rovno „ostrú“ faktúru. Ešte raz treba zdôrazniť – bez prepisovania.

Oproti komplikovaným účtovným programom vynikajú používateľsky prívetivým prostredím a práca v nich je omnoho jednoduchšia a intuitívna.

Exporty do účtovníctva

Pri výbere online fakturačného systému je teda viac než vhodné zohľadniť, či faktúry z neho budete vedieť dostať k svojej účtovníčke bez toho, aby ich ručne do svojho účtovného programu prepisovala. Druhá vec je, či fakturačný systém umožňuje vyexportovať faktúry presne pre účtovný program, ktorý vaša účtovníčka využíva.

Spoločnosti vyvíjajúce účtovné programy zvyknú mať vo svojej ponuke aj online fakturačný systém, ktorý je kompatibilný s ich účtovným programom. Takýto fakturačný systém však mnohokrát „komunikuje“ len s účtovným programom od daného výrobcu, ktorý ho vyvinul. Obzvlášť v prípadoch, ak je fakturačný systém dostupný zadarmo.  

Preto pri výbere systému, v ktorom chcete fakturovať, zohľadnite, do akých rôznych účtovných programov sa z neho dajú faktúry vyexportovať.  Ak ponúka exporty do viac účtovných programov, potom ani prípadná zmena účtovníka pre vás nebude problém.

 

Exporty pre kuriérov    

Zásielku z e-shopu potrebujete nejakým spôsobom dopraviť zákazníkovi, ak si ju neplánuje vyzdvihnúť priamo u vás alebo ak neplánujete robiť osobný rozvoz na druhý koniec republiky.

Uľahčiť prácu s prípravou balíkov pre kuriérske spoločností alebo s elektronickým hromadným podajom na poštu dokážu aj online fakturačné systémy. Viete sa tak prípadne vyhnúť dokúpeniu špeciálneho pluginu na váš e-shop, ktorý by  vlastne poskytoval to, čo vám už vie poskytnúť aj šikovný fakturačný systém, ktorý si platíte. Z vystavených faktúr dokáže vyexportovať súbor s údajmi pre systém konkrétnej kuriérskej spoločnosti, ktorý do neho nahráte a netreba tak vypĺňať údaje k balíčkom manuálne. V systéme kuriérskej spoločnosti si potom postačí už len vytlačiť štítky na vaše zásielky a počkať na kuriéra.


Jedným z online fakturačných riešení pre váš e-shop môže byť práve SuperFaktúra. Pre viac informácií navštívte stránku www.superfaktura.sk, ozvite sa nám cez live chat na stránke SuperFaktúry, či pošlite email na info@superfaktura.sk, alebo zavolajte na +421 948 881 081.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.