Ako správne zabaliť a poslať balík? Praktické tipy ako predísť poškodeniu prepravovanej zásielky

Plánujete poslať balíček svojej rodine alebo blízkym do zahraničia? Obávate sa znehodnotenia obsahu zásielky? Ste firma alebo e-shop, ktorý doručuje zákazníkom tovar a nebaví vás stále riešiť reklamácie poškodenia tovaru spôsobených prepravou? Nepodceňujte zabalenie vašich balíkov. Poradíme Vám, ako zásielku správne a spoľahlivo zabaliť a tým predísť jej prípadnému poškodeniu.

  1. Vyberte si vhodný prepravný obal

Vo väčšine prípadov zásielok je najvhodnejšie ich zabaliť do kartónovej škatule. Tá by mala svojou veľkosťou a hmotnosťou zodpovedať obsahu balíka. V žiadnom prípade nedávajte do škatúľ tovar, ktorý presahuje obvod kartónu.  Výber krabíc je tiež veľmi dôležitý, siahajte najmä po takých, ktoré sú vyrobené z vlnitej lepenky, prípadne takých, ktoré majú tiež kvalitné vonkajšie výstelky. Pri zásielkach do 15 kg používajte balíky z trojvrstvovej vlnitej lepenky, pri zásielkach do 30 kg balíky z päťvrstvovej lepenky. V každom prípade priplatiť si za pevnejší kartón sa vždy oplatí.

 Škatuľa nemusí byť nová, môže byť aj použitá, ale treba si uvedomiť, že opätovne použitá škatuľa je menej odolná. Vaša zásielka by pritom mala vydržať pád z výšky 60 až 80 cm.

 

2. Nezabúdajte na výplň a fixáciu

Ak už máte vybranú vhodnú krabicu, resp. prepravný obal, druhým krokom by mal byť výber správneho výplňového a fixačného materiálu. Ten zabráni pohybu obsahu v balíku a znižuje tak riziko jeho poškodenia. Vhodné je vytvárať tzv. deformačné zóny, ktoré zabránia stlačeniu a poškodeniu krabice.

Najčastejšie používanou formou výstelky je bublinková fólia, ktorá chráni obsah balíku pred nárazmi. Ak by ste v balíku chceli poslať naraz viacero predmetov, ideálne je produkty oddeliť od seba či už použitím mriežok alebo každý produkt zvlášť zabaliť do fólie a zvyšný priestor vyplniť takisto touto fóliou.

Špecifickú výplň si vyžadujú aj balíky s tekutinami. Ak budete odosielať napríklad víno, je potrebné zabaliť ho do špeciálneho obalu vyrobeného práve na tento účel a ochrániť ho už spomínanými mriežkami, preložkami a obaleniami.

Pri ľahších predmetoch či krehkom materiáli postačia aj klasické polystyrénové guličky či obyčajný novinový papier. Takáto náplň by mala presahovať obsah škatule, pretože polystyrén či papier, ako inak, ľahko spľasne. Samozrejme, netreba to preháňať. Ak by ste totiž balík príliš preplnili, môže prasknúť.

Špecifickou kategóriou, ktorá sa výplne balíku týka, sú elektrické zariadenia. Ak plánujete v škatuli posielať elektroniku, polystyrénové guličky radšej nepoužívajte. Tie by mohli vytvoriť statickú elektrinu, ktorá by elektroniku mohla poškodiť. V tomto prípade sú preto ideálne antistatické guličky.

3. Balenie krehkého tovaru  si vyžaduje špeciálnu pozornosť

V prípade, že plánujete posielať krehké predmety, mali by ste baleniu venovať o niečo väčšiu pozornosť. Odporúčame siahnuť po silných kartónových škatuliach. Pri krehkom tovare sa odporúča obsah balíku umiestniť do stredu škatule, a to tak, aby sa predmet nedotýkal žiadnej zo strán škatule. Taktiež je potrebné krabicu vyplniť ochranným materiálom, ktorý bude medzi škatuľou a krehkým tovarom. Ak posielate ploché krehké predmety, vždy použite kartónové prepážky pre oddelenie predmetov. Následne zatvorte krabicu a prelepte lepiacou páskou. Nezabudnite páskou prelepiť aj hrany krabice. Na záver nalepte štítok s názvom „Krehké“ alebo „Fragile“, prípadne iný príslušný manipulačný štítok, aby bolo jasné, že sa v nej prepravujú krehké látky. Nezabúdajte však na to, že manipulačné značky nenahradzujú kvalitný obal a výplň.

4. Škatule nezväzujte dokopy

Môže nastať situácia, že na jednu adresu chcete poslať viac predmetov naraz a každý z nich zabalíte zvlášť do samostatnej krabici. Určite ich nezväzujte ani nezliepajte dokopy. V takýchto prípadoch často hrozí riziko, že sa jedna zo škatúľ oddelí a stratí, keďže na nej môže chýbať prepravný štítok. Prepravca však za takúto stratu nenesie zodpovednosť, preto sa odporúča, aby ste aj viaceré predmety zabalili do jednej veľkej škatule alebo poslali separátne ako viac zásielok.

5. Prepravný štítok je dôležitý

Ak ste všetko starostlivo zabalili, posledným krokom je prilepiť prepravný štítok s adresou odosielateľa a príjemcu, ktorý zabezpečí, že sa vaša zásielka dostane na správnu adresu. V prípade, že ste zmluvným zákazníkom DHL Parcel, prepravný štítok si jednoducho vytlačíte prostredníctvom WA aplikácie a nalepíte na balík. Najčastejšie sa lepí na najväčšiu plochu škatule, ale v poriadku je tiež to, ak štítok nalepíte na bočnú stranu obalu. Štítky by ste, naopak, nemali lepiť na spoje balíkov, uzáver balíku či cez lepiacu pásku. Prepravné etikety zároveň nesmú byť ničím prekryté, napríklad špagátom či inou etiketou.

V prípade, že si podávate zásielku prostredníctvom našej služby Zvoz za hotovosť –vyzdvihnutie kuriérom, prepravnú etiketu za vás nalepí samotný kuriér. Ak plánujete poslať balík cez DHL ParcelShop, štítok s adresami vám vytlačí obsluha ParcelShopu, ktorá ho na balík aj prilepí.

Ideálne je, ak balík pošlete upevnený silnou lepiacou páskou (najlepšie potlačenou firemnou páskou) a bude na ňom len jeden jediný štítok s presnou adresou odosielateľa i príjemcu.

Treba si uvedomiť, že so zásielkou sa môže manipulovať niekoľkokrát v priebehu prepravy a doručovania. Balíky sa nakladajú, vykladajú,  prepravujú po valčekovom dopravníku. Konkrétne pri manipulácii na pásových dopravníkoch hrozí riziko nárazov a pádov z dopravníka z výšky až 80cm. Pri preprave v kamiónoch sa môže Váš balík nachádzať napríklad na spodku niekedy až 2,5m stohu balíkov a tým bude na neho vyvíjaný  tlak, ktorý môže krabicu stlačiť a jej obsah poškodiť. Preto myslite pri balení zásielky na tieto riziká.

A aby sme nezabudli, určite neriskujte a vaše zásielky si poistite. Pri službách DHL Parcel máte napríklad poistenie všetkých balíkových zásielok do 2500 eur v cene prepravy, pričom za nízky poplatok si môžete pripoistiť aj zásielky s vyššou hodnotou.

Vďaka týmto jednoduchým radám a naším službám sa vaše balíky určite dostanú k svojmu majiteľovi bezpečne a bez problémov.

 

 

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.