Ako zvýšim obrat svojho e-shopu pomocou analýzy dát?

Existujú rôzne možnosti, ako zvýšiť obrat vášho internetového podnikania. Väčšina z nich je vám už pravdepodobne známa, napríklad zmena cenovej stratégie či rozšírenie predajných kanálov. Uvažovali ste však už o tom, ako veľmi cenné môžu býť práve dáta pre zvýšenie vášho obratu, pokiaľ ich správne analyzujete?

Ak sa podrobnejšie zameriate na vášho zákazníka, marketingové a predajné dáta, zistíte o svjom e-shope prekvapivo veľa. Môžete následne upraviť svoje predajné i marketingové kampane a stratégie podľa potreby a v dlhdobom merítku zaistiť svojmu obchodu zvýšenie zisku.

(Po)znajte svojho zákazníka


Viete, kto je váš zákazník? Poznáte presne svoju cieľovú skupinu? Aký je vo vašom obchode podiel nových a existujúcich zákazníkov? Pokiaľ viete, kto u vás nakupuje, môžete významne zvýšiť predaje vhodnou úpravou kampaní.

Produkty a trendy

Akonáhle poznáte svojich klientov, je rovnako dôležité vedieť, aké produkty na vašich stránkách vyhľadávajú. Sledujte momentálne trendy: ktoré produkty a služby či ich kombinácie sú vašimi zákazníkmi preferované. Zaraďte cross-selling medzi svoje techniky predaja, pomôžete tak značne zvýšiť svoje predajné štatistiky.

Objednávky

Ako dlho trvá spracovanie jednej objednávky? Prečo toľko zákazníkov opustí váš obchod pred dokončením nákupu? Sledovanie priemernej hodnoty objednávky, frekvencie, času spracovania a dôvodov jej zrušenia vám prinesie množstvo poznatkov, ktoré sú nesmierne dôležité, ak chcete vyšperkovať vašu stránku tak, aby služby ktoré ponúkate čo najpresnejšie vyhovovali potrebám vašich zákazníkov. 

Zdroje návštevnosti stránok

Používanie  PPC kampaní, sociálnych sietí, písanie blogov a newslettrov je síce výborný spôsob, ako cieliť na zákazníkov, ale ste skutočne presvedčení o ich účinnosti? Častou chybou je totiž analýza výsledkov z každého zdroja osobitne. Ubezpečte sa, že zbieraním dát môžete vzájomne porovnávať výkony jednotlivých zdrojov s nákladmi, ktoré do nich vložíte. Tak zistíte, kde by ste mali investovať viac peňazí a času.

Platby a doprava



Ak chcete byť úspešní v eCommerce podnikaní, mali by ste si byť vedomí platobných a prepravných trendov v každej oblasti, v ktorej chcete pôsobiť. Je dobré si overiť typy platieb, ktoré ponúkate a aký výnos vám každá z nich prinesie. Taktiež majte na zreteli, že v každej krajine je populárny iný spôsob platenia, a i to sa môže s dobou meniť. “Iný kraj, iný mrav” teda platí i v tomto prípade. Venujte tiež pozornosť vašim skutočným možnostiam dodania.

Urobte si prieskum a buďte si istí, že dostatočne rozumiete preferenciám a trendom, ktoré na ten ktorý trh fungujú.

 Ak si dáte záležať na skúmaní vašich dát, následné rozhodnutia môžu vaše eCommerce podnikanie bleskovo vystreliť na úspešnú dráhu. Pracujte efektívne, zatiaľ čo šetríte čas i peniaze. Určite si pozrite MonkeyData a vyskúšajte ho na 14 dní zadarmo.

 






Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.