Čo nás naučil Eshop Akcelerátor 2015 a prečo pokračujeme ďalej?

Vždy, keď sa pustíte do realizácie svojej myšlienky alebo projektu, máte veľké množstvo očakávaní a entuziasmu. No nechýba ani strach. To bol tiež prípad Eshop Akcelerátora. Minulý  rok na jar sme ešte nevedeli, čo nás presne čaká. Všetci, čo na tomto skvelom projekte pracovali, nevedeli ako bude prvý ročník súťaže vyzerať, no všetci dúfali v najlepšie výsledky.

Ciele súťaže boli jasné a inšpiratívne - ukázať e-commerce trhu i verejnosti, aký úspech sa dá s e-shopom dosiahnuť, keď sa spoja dobrí obchodníci, skúsení poradcovia, efektívne marketingové nástroje. Nebolo to len o biznise, každý z nás chcel priniesť aspoň maličké zlepšenie slovenského e-commerce trhu.

A tak sa teda aj stalo. Po dlhých prípravách od januára 2015 – augusta 2015 sa v septembri konečne spustilo prihlasovanie e-shopov, s následným hlasovaním verejnosti. Do súťaže sa zapojilo skoro 120 eshopov, čo prevýšilo naše očakávania. 

V októbri sa konalo samotné finále Eshop Akcelerátora. Do finále postúpilo 18 finalistov vďaka verejnému hlasovaniu a naša odborná porota vybrala 3 víťazov: 

  • Artube (Kategória: Silný príbeh)
  • Gym Beam (Kategória: Skokani)
  • Dedoles (Kategória: E-shopy pripravené na export)

Po skončení nasledovalo obdobie “Akcelerácie eshopov”, kedy mali víťazi šancu využiť všetky svoje ceny, ako napríklad odborné konzultácie s ui42, mentorské stretnutia alebo balíčky od našich firemných partnerov. Akcelerácia naďalej pokračuje.

Ako hodnotia víťazi svoj doterajší posun od skončenia súťaže?

Viťaz kategórie "Silný príbeh" Artube

Marek Chalány, spoluzakladateľ Artube: “Eshop Akcelerátor nám veľmi pomohol. Pri vstupe do súťaže sme boli ešte len na úplnom začiatku nášho fungovania, o biznise sme vedeli len teóriu. Ako to už býva, prax sa často od teórie líši. Naštastie nás v ťažkých začiatkoch ui42 udržalo na koľajách.  Napríklad e-commerce konzultant Marian Zeleniak s nami každý týždeň trpezlivo preberal, aké kroky urobiť a ako vyhodnocovať dáta, ktoré už máme.

Okrem toho sme sa cez Akcelerátor rýchlejšie dostali k možnostiam, ktoré jeho partneri ponúkajú a dnes využívame mnohé služby, o ktorých sme na začiatku len snívali. Ďalším pozitívom bolo to, že sa nám podarilo nadviazať viacero nadštandardných partnerstiev, za ktoré sme veľmi vďační.

Momentálne sme aj po konzultáciách s “profíkmi” z radov mentorov alebo priamo z ui42 a vďaka nim sme dospeli k úžasnej veci. A to, že naším produktom nemusí byť len tričko, čo sme na začiatku (mylne) predpokladali. Našim produktom môže byť aj web samotný, lepšie povedané portál. A tak pracujeme na prechode pod BUXUS, ktorý nám rozviaže ruky aj na tomto poli.

Nesmierne sa tešíme z vecí, ktoré sme vďaka vám zažili, alebo sa naučili. A ešte viac očakávame to, čo nás čaká v blízkej aj ďalekej budúcnosti. Ďakujeme.”

Viťaz kategórie "Skokan" Gym Beam

Dalibor Cicman, CEO online obchodu Gym Beam: "Eshop Akcelerátor nám ponúkol možnosť spolupracovať s kvalitnými ľuďmi, čo pokladáme za kľúčové pre našu firmu. Poskytol nám množstvo výhod, ktoré sa nedajú objektívne kvantifikovať v krátkodobých horizontoch, ale majú zásadný vplyv na dlhodobú stratégiu."  

Viťaz kategórie "E-shopy pripravené na export"Dedoles

Martin Mrva, marketingový manažér online obchodu Dedoles: “Eshop Akcelerátor nám pomohol práve v tom momente, keď sme to potrebovali najviac. Za najhodnotnejšie považujeme konzultácie s odborníkmi v ui42, ktorí nám vždy vedeli poskytnúť kvalifikovanú pomoc a taktiež výhodnejšie podmienky od Zásielkovne.

                                                                                     

Vďaka Eshop Akcelerátoru sme dokázali posilniť pozicíu na domácom slovensko-českom trhu, no taktiež efektívne expandovať do Rakúska, Maďarska a Nemecka, ktoré v súčasnosti tvoria viac ako 50% nášho obratu.

Vyhrali sme síce kategóriu „Nádejný exportér“, ale aj s pričinením Eshop Akcelerátora sa rast a predaj na zahraničných trhoch stali nielen možnou alternatívou, ale plnohodnotnou súčasťou nášho online obchodu.”



3 veci, ktoré sme sa naučili z organizácie Eshop Akcelerátora 2015

  •      Skvelá myšlienka je základ, no bez dobrej komunikácie to nejde

Pravdupovediac, minulý ročník sme mali trošku problém s komunikáciou, aj keď, koniec-koncov, sa do súťaže prihlásilo viac ako 100 e-shopov.  Naša súťaž nemala vybudované meno a s komunikáciou sme začali relatívne neskoro. Tento ročník chceme aktívne odhaľovať novinky a plány ďalšieho ročníka už od augusta 2016 (aj keď samotné finále sa bude konať až vo februári 2017),  oveľa viacej komunikovať cez naše sociálne media, neskôr na jeseň pokračovať s Kick-off eventami po 5 miestach na Slovensku a v Čechách.

  •      Nevzdelávajte iba víťazov, ale všetkých priaznivcov

Ak chcete zlepšiť e-commerce oblasť na Slovensku, nestačí ak budete aktívne pracovať len s 3 víťazmi :) Samozrejme, víťazi sú veľmi dôležití a vyhrali právom všetky ceny a vzdelávanie. No netreba zabúdať komunikovať ku všetkym priaznivcom, napríklad prostredníctvom náučných článkov na blogu alebo pomocou vzdelávacích aktivít. Preto veľa energie investujeme do nášho blog s hodnotnými článkami a tiež už na jeseň chystáme sériu Kick-off eventov, ktorá bude hlavne o náučných témach pre online obchody.

  •      To, že máte skvelé ceny, ešte nezaručí, že budú využité

Ďalší learning point, ktorý si odnášame je to, že aj keď budete mať skvelé ceny pre víťazov alebo finalistov, nie všetky budú využité. Hneď na začiatku je dôležitý vyzistiť záujem o dané ceny a očakávania e-shopov. Proces, nutný k využitiu ceny, musí byť čo najjednoduchší a niekto z nášho ho tímu ho musí proaktívne poháňať dopredu. Treba si tiež vymyslieť účinný systém, vďaka ktorému si viete tieto informácie trackovať a uchovávať. Aj toto bude určite oblasť, na ktorej chceme viac zapracovať, aby sme vám mohli prinášať inšpiratívne a náučné články alebo case studies z oblasti e-commerce.

Po týchto všetkých úspechoch a poučeniach teda nemôžeme skončiť. Chceme naďalej rozvíjať e-commerce trh. Tento rok sme si dali oveľa väčší cieľ, a to je nielen slovenský, ale aj český trh. Sledujte teda naše ďalšie kroky a držte nám palce.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.