Marketingová Stratégia a taktika pre B2B segment | Volis International

Prinášame vám pár tipov, ako postupovať v rámci digitálnych aktivít v segmente B2B. Taktiež sa zameriame na rozdiely v B2B a B2C komunikácii.

Volis International je fullservisová digitálna agentúra, ktorá prináša efektívne riešenia s využitím najnovších možností digitálneho marketingu. V rámci implementácie sa zameriava nielen na klientov oslovujúcich koncových zákazníkov, ale aj na B2B klientov.

Aj preto sa Martin Volek, CEO Volis International & Google Partners Trainer stal garantom a predsedom poroty v kategórii Busines to Business MastersGate 2018. Kategórie zameranej na eshopy a weby, ktoré ponúkajú svoje produkty a služby ďalšej obchodnej strane a vďaka správne cielenej reklame a PR dokážu rozšíriť povedomie o svojej značke a nájsť nové leady.

Web je stále najdôležitejší

Návštevníci a potenciálni klienti už prichádzajú na web primárne zo smartfónov a tento trend bude pokračovať. Klasické „mobile first“ nahradilo „mobile only“ a tento trend bude rýchlym tempom pokračovať až do maximálnej digitalizácie a virtuálneho sveta.

Content je v B2B sektore „must have“

Pre B2B segment sú užitočné blogy, ktoré ľudia vyhľadávajú a vytvárajú si názor na značku. Odborným obsahom ukazujete kompetentnosť a úroveň profesionality. V poslednom období rastie počet live prenosov najmä vo farmaceutických spoločnostiach. Dnes firma bez YouTube kanála alebo YouTube stratégie nemôže fungovať. Zároveň viete video obsah efektívne využiť napríklad v remarketingu.

Príklad YouTube videí zo série „Ako sa,...“ spoločnosti SOS electronic – distribútor elektrotechnických súčiastok.

Príklad YouTube videí zo série „Ako sa,...“ spoločnosti SOS electronic – distribútor elektrotechnických súčiastok.

Príklad infografiky televízie TA3 pre B2B segment

Ak niekto navštívi váš web a odíde, prostredníctvom videí sa mu dodatočným obsahom pripomeniete. Treba myslieť na to, že pri oslovovaní B2B v "pracovnom čase", oslovujeme zároveň aj B2C, ktorým sa stáva v tom istom čase na sociálnych sieťach, alebo po práci. „Až 89 % B2B užívateľov používa internet počas vyhľadávania B2B služieb/tovarov“.

Influenceri nie len pre násť-ročných

Známi ľudia z prostredia módy, športu, médií vedia vo veľkej miere ovplyvniť rozhodovanie zákazníka. V prípade B2B sú to odborníci v danej oblasti, ale tiež športovci, umelci alebo celebrity. Takmer polovica všetkých B2B marketérov a nákupcov sú z generácie millennials. Rozdiel je i v cielení. Kým B2B trhy cielime na špecifickú skupinu užívateľov, B2C predstavujú masové trhy, kde je predaj založený skôr na emóciách. Zákazníci nemajú záujem skúmať, aké sú výhody vášho produktu či služby. Skôr si ich získate ak na ne jasne poukážete. Táto informácia musí byť jednoduchá a ľahko pochopiteľná. Na základe našich skúseností vieme, že zákazníci majú oveľa kratší nákupný proces ako firmy.

Email marketing stále funguje

Jedným z dôležitých prvkov je využívanie email marketingu s personalizovaným oslovením. Veľmi dobré skúsenosti máme v B2B segmente s reklamným formátom Gmail Ads, ktorý ponúka špecifické možnosti cielenia.

Príklad Gmail ADS kampane – príklad č. 1


Príklad Gmail Ads kampane – príklad č. 2

B2B si vyžaduje "konzultačný" predaj, kde konečný predaj trvá dlhšie, a preto je potrebné budovanie vzťahu. Až 71 % B2B pracovníkov začína so všeobecným vyhľadávaním, preto je nevyhnutné investovať aj do Google AdWords kampaní.

Pracujte so zákazníkmi

Netreba zabúdať na recenzie a hodnotenia. Reklamy s hodnotením predávajúceho dosahujú v priemere o 17 % vyššiu mieru prekliknutia, ako tie isté reklamy bez hodnotení. V modernom B2B marketingu je dôležité budovanie vzťahu a dôveryhodnosti s obchodným partnerom. Budovanie dôvery by malo byť najväčšou prioritou cez všetky kanály, od osobného stretnutia až po vašu webovú stránku. Jedinečným faktorom na budovanie značky je obsah tvorený zákazníkmi (User Generated Content). ,Napríklad pre spoločnosť Peugeot Slovensko sme po uvedení nového SUV Peugeot 5008 vytvorili kampaňovú landing page, kde mohli návštevníci určiť TOP priority, ktoré by podľa nich určite malo mať nové auto. 

Obsah tvorený zákazníkmi pre Peugeot 5008

So zvyšujúcimi sa nákladmi na získanie nových zákazníkov, bude trendom prepracovanejšie SEO. Ak chcete merať návratnosť investícií, musíte vypočítať náklady na produkciu a úpravu obsahu. Budete tiež musieť merať rôzne faktory, ako je návštevnosť, povedomie o značke a taktiež angažovanosť zákazníkov, ktorých ste získali prostredníctvom obsahového marketingu spolu s predajom a výnosmi. Textový obsah je dôležitý, ale interaktívne formáty pre video sú momentálne kľúčové. Ešte viac konkurentov bude robiť kampane na rovnaké kľúčové slová ako vy.

Práca s dátami je nevyhnutná

Spoločnosti, ktoré budú mať analytiku či dáta v malíčku a zároveň zvládnu najvyšší level personalizácie, získajú náskok.

Každé publikum si vyžaduje inú formu stratégie. Nákupné správanie zákazníkov sa mení, preto je dôležité neustále analyzovať a vyhodnocovať informácie, ktoré vám ukážu čo funguje a čo nie.

Ak by ste potrebovali pomôcť, či poradiť kliknite na: www.volis-international.com

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.