Postrehy marketérov zo zatiaľ najväčšej konferencie pre eshopy na Slovensku - MastersGate Ecommerce Summit 2018

MastersGate je celoročný projekt so zameraním na podporu, rast a expanziu eshopov. V poradí už tretí ročník sa počas dvoch dní, v podaní 25 speakrov na 2 stageoch sústredil na best practices a pripravované novinky z prostredia online marketingu.

Ako už napovedá názov MastersGate je doslova vstupnou bránou pre eshopy s možnosťou zaradiť sa medzi marketingovú elitu. Práve garanti projektu (prestížne marektingové agentúry) sa finalistom a hlavne víťazom súťaže počas celého kalendárneho roka 2018 budú snažiť doručiť čo najviac dostupných informácií a prostriedkov pre maximalizáciu nárastu obratov a zisku. Noviniek a užitočných rád už bolo rozdaných dosť aj na konferencii MastersGate Ecommerce Summit, tu je náš „the best of“ playlist od špecialistov z ui42:

Nejlepšie tipy pre reklamu

Pavel Tekel, Facebook

"Nemenej zaujímavá bola prednáška Pavela Tekela z Dublinskej centrály Facebooku. Na množstve príkladov nám Pavel pripomenul nielen základy tvorby zaujímavej FB reklamy, ale popri tom zaznelo aj pár tipov, ktoré si podľa môjho názoru zaslúžia zopakovať. Zvlášť zaujímavé boli dva tipy v kontexte exportných kampaní. Prvý - že na odhad nákladov, konkurencie, ako aj náchylnosti ku konverzii online sa dá použiť nástroj Cross Border Insights Finder, ktorý síce slúži len na rýchly "pohľad zhora", vie byť ale veľmi dobrým štartovacím bodom. Druhý exportný tip, ktorý si podľa mňa zaslúži zdôrazniť je možnosť použitia "medzinárodných" lookalike audiences, t.j. ak mám publikum svojich zákazníkov na Slovensku, viem veľmi jednoducho vyrobiť jemu podobné publikum, ale v inej krajine. Tento trik by mal určite poznať každý začínajúci exportér, ktorý uvažuje o reklame na Facebooku." Richard Kondáš, Performance marketer

10 sebevražd v SEO aneb co nedělat?

Pavel Ungr, nezávislý SEO konzultant

“Za mňa to bol samozrejme Pavel Ungr, kde sme sa utvrdili v tom, že to čo robíme je správne a žiadna z 10 základných chýb sa v našich SEO analýzach nevyskytuje. Poskytol stručný prehľad bodov, ktoré ak človek dodrží, ušetrí nemalé peniaze za opravy týchto chýb a za platenú reklamu a pomôže vlastnej organike. Vypichol by som tieto body, ktorých sa môže držať každý bez ohľadu ne technické znalosti:

  1. Nepodceňovať technické riešenie - nie je správne si vybrať technické riešenie, ktoré je lacnejšie, ak v dlhodobom výsledku organika neprináša výsledky, pretože je technické riešnie zlé. Ušetrené peniaze na technickom riešení sa často krát musia vynaložiť na dodatočné opravy.
  2. Nemeniť URL - dôležitá info pre všetkých e-shopárov, URL je ten hlavný základný kameň organiky a ak si ju už raz Google všimol, už sa jej viac nechytáme. A ak chytáme, tak musíme presne vedieť čo robiť, inak si pod sebou pílime konár.
  3. Duplicita obsahu - skontrolovať si, či nemám rovnaké produkty, či nemám rovnaké celé kategórie. S duplicitami pomáha aj Search Console, ktorá je od Google zadarmo. Google má veľmi rád jedinečný obsah a preto je správne vyhnúť sa duplicitám v rámci vlastnej stránky, ale aj duplicitám, ktoré vznikajú preberaním textov od konkurencie.
  4. CTR vs Pozície - je fajn pocit byť na prvých pozíciach, no ak ľudia na naše odkazy neklikajú, je nám to zbytočné. Pri SEO často ľudia zabúdajú, že web a e-shopy robíme v prvom rade pre ľudí a až následne pre robotov.”

Lukáš Koprivňanský, SEO specialist

Slidy nájdete prístupné priamo na slideshare

Ako pomôže brandbuilding vašej značke - „Neřešte to sami“

Karel Novotný, Mindless

“Prednáška Karla Novotného o brandbuildingu značky priniesla nielen cenné teoretické poznatky, ale zároveň aj prepojenie s praxou a množstvo konkrétnych príkladov. V pamäti mi utkvela myšlienka od S. Jobsa: Ako chcete predať niečo, čo neviete popísať jednou jednoduchou vetou? Myslím si, že to v súčasnosti platí pre množstvo firiem, eshopy nevynímajúc. Preto si podľa Karola treba definovať odpovede na tieto tri otázky:

  1. Kto? (kto som, v čo ne/verím, čo mi mama vždy hovorila)
  2. Čo? (čo robím/viem, čo/koho mám, v čom vynikám)
  3. Pre koho? (čím som užitočný, komu som užitočný, ako ma vnímajú)

Nájsť prienik týchto troch atribútov pomôže nielen lepšie lepšie pochopiť a špecifikovať vlastný biznis, ale aj potenciálnych zákazníkov a pridanú hodnotu, ktorú ktorú vás nájdu. Čo to znamená v praxi? Komunikovať, že sme najlepší, najlacnejší, spoľahliví, s rýchlym doručením už nie je IN - takto komunikuje takmer každý… Spomeňte si napríklad na reklamy na žuvačky. Žiadna z nich neprezentuje to, že žuvačky sú na žuvanie. To je už predsa všetkým jasné a preto bolo potrebné nájsť niečo, čím konzumenta zaujať. Extra veľké bubliny, vyrovnanie PH v ústach po jedle alebo nová príchuť, a to všetko zároveň odkomunikované s emóciou či príbehom - to je to, čo tvorí brand a odlíšenie.” Adriana Plechová, Content specialist

Ako expandovať do sveta a byť pri tom Factcool

Andrea Hliničanová, case study ehopu Factcool

“Niekoľkoročný rast obratov eshopu s oblečením a obuvou Factcool na úroveň 40 miliónov EUR v roku 2017 nie je náhodný z niekoľkých faktorov. Šírka sortimentu, ktorý väčšina eshopov predávajúcich bežne dostupný tovar nemá. Toto je jedným z faktorov úspechu, na ktorého základe by sme vedeli vybudovať viac slovenských úspešných eshopov. Samozrejmým kľúčom k úspechu je výber kvalitných partnerov s už dostatočne širokým portfóliom. Aktuálne čelí factcool tak veľkému rastu, že investuje do nových partnerov, aby stíhal doručovať to množstvo objednávok, ktoré do doteraz nenápadného trenčianskeho eshopu prichádza. Rýchly export do niekoľkých krajín. Veľa slovenských eshopov si uvedomilo, že prevádzkovaním eshopu na jednom (voči európskemu trhu) malom trhu ako je ten slovenský je cesta ťažká a v dlhodobom horizonte nie veľmi zaujímavá. Nie veľmi zaujímavá z pohľadu obratu a rovno aj zisku. Nečudo, že slovensko tvorí percentuálne malú časť jeho obratu. Vo factcoole neišli strmhlavo na západ a sever európy. Systematicky začali budovať trhy ako chorvátsko, maďarsko, rumunsko, bulharsko, kde začínajú veľmi dominovať a je len veľmi malá šanca, že príde iný veľký hráč a dosiahne rovnaký trhový podiel v tak krátkom čase. Z krajín schválne samostatne vypichnem Srbsko, ktoré je cenami stále vysoko a preto primerná marža je vyššia ako priemer týchto krajín. A neodradil ich ani taký problém ako CLO. Tomu hovorím odhodlanie.” Samuel Ondrišák, PPC & technology leader

Ako úspešne vybudovať značku v online a offline svete

Jakub Čech Daren&Curtis

“Táto prednáška ma najviac zaujala. Myslím si, že tvorba brandu je rovnako dôležitá ako tvorba performance - hlavne pre tie väčšie e-shopy. Na brandingu sa mi najviac páči, že je to celé o emóciach a psychológií.

  • budovanie značky vytvára tiež predaj, len ho nevieme odmerať priamo ako pri ostatných zdrojov (napr. cpc) 
  • vieme to sledovať najmä na rastúcej návštevnosti, rastúcom obrate s direct
  • ľudia si nás pamätajú a preto vieme mať lojálnejších zákazníkov, ktorý sa budú vracať, lebo si obľúbia tu značku (love brand). Zároveň tento zákazník bude ďalej odporúčať naše produkty/služby (žije s tou značkou)
  • vybudované povedomie dáva konkurenčnú výhodu, pretože ľudia si prestanú všímať ostatné produkty, ktoré sú rovnaké, len od iného výrobcu napr.
  • branding sa najlepšie tvorí príbehmi k danému produktu
  • dôležité je byť unikátny, mať pridanú hodnotu, zľadenie s cieľovou skupinou, jasný cieľ (nemyslím obraty, ale posielať tým ľuďom jasný obsah a získať si ich pozornosť), mať jasnú dlhodobú víziu
  • brandingom vieme meniť svet k lepšiemu :)  - vybudovaný branding ovplyvňuje názory ľudí, čo je úplne super - vieme sa potom podporovať ekológiu, charitu atď. (čokoľvek)
  • zároveň vo firme s dobrým brandingom je ľahšie HR, pretože ľudia tam chcú robiť. Mladí ľudia si vyberajú firmy, sú ochotný robiť for free, alebo lacnejšie len aby mohli byť súčasťou takej firmy.
  • vytvára lepšiu firemnú štruktúru.” Veronika Janovičová, ppc specialist

Nestraťte motiváciu v dobe blahobytu

Marián Jelínek, mentálny coach

“Očakávanou čerešničkou na torte pre mňa bol pán Jelínek. Mal som z neho pocit, že nás zvalcoval svojimi názormi na motívaciu, emócie, lásku. Niekedy som mal pocit, že nám čistí žalúdok, ako sa pozeráme na veci. Niekedy som sa aj úprimne pobavil, napr. “Keď to vaše dieťa v športe prehrá a maminka prvé čo za ním ide a povie mu, že nevadí - dobre si hral. Ale prečo mu klame!? Objímite ho, povzbuďte ho, ale neklamte mu, prosím, ak hralo proste zle!”. Páčili sa mi mnohé výroky, ktoré platia ako v športe, tak zároveň v businesse, napr. “Každé víťazstvo treba oslavovať do polnoci a potom je nový deň a treba makať ďalej. A rovnako aj každá porážka prebolí do polnoci a potom treba hodiť za hlavu a makať ďalej.” Netajím sa tým, že som šport positive, a preto prepojenie športu a businessu ma fascinuje. Pán Jelínek je bezpochyby skúsený športovec a psychológ. V mojich očiach bol fantastickým oživením celého summitu, keďže jediný bol taký non-ecommerce. Verím tomu, že všetci eshoperi, ktorí zostali do konca, si z jeho prednášky aspoň niečo zaujímavé odniesli aj pre svoj osobnostný rozvoj a rozvoj businessu.” Robo Hager, marketing ui42

Veríme, že tí čo ste na konferencii boli osobne, ste našli aspoň jednu prednášku, aspoň jednu informáciu či jeden kontakt - ktorý vám radikálne pomôže k napredovaniu vášho pracovného či osobného života.

Ďakujeme ešte raz všetkým. Viac, a nie len o speakroch, sa dočítate aj v blogu nášho marketingového managera Roba Hagera “10+1 ďakujem za úspešnú MastersGate konferenciu”.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.