Prečo vás expedovanie stojí viac ako len cenu prepravy a ako to môžete zmeniť?

Odhliadnuc od obalových materiálov je často ako náklad na expedovanie považovaná iba cena balíka, poprípade dobierky, ktorú prepravca účtuje odosielateľovi.

V skutočnosti sú však expedičné náklady výrazne vyššie. Čo všetko ich ovplyvňuje a ako môžete zefektívniť vaše expedovanie a optimalizovať súvisiace náklady sa dozviete v tomto článku.

Čo všetko teda súvisí s expedovaním?

Na cenu za expedovanie sa dá pozerať nielen ako na náklad, ale aj ako na investíciu a obchodný benefit.

Pozrime si modelový príklad eshopu, ktorý expeduje v priemere 500 zásielok mesačne.

Čas sú peniaze. Ak vytváranie balíkov v systéme prepravcu trvá 20 minút denne, mesačne je to takmer 7 hodín. Ak je hodinová cena práce vášho zamestnanca napr. 6 € (960 € mesačne), cena vašich 500 balíkov stúpa v priemere na balík o takmer 0,10 €. Pri týchto nákladoch je však potrebné počítať aj s časom na odstránenie prípadnej chybovosti.

Tak ako pri vytváraní balíkov, aj pri riešení dodatočných úloh spojených s vyexpedovanými balíkmi môže čas narásť až do desiatok hodín mesačne.

Jedná sa o situácie, keď potrebujete riešiť reklamáciu, presmerovať zásielku na inú adresu, zrušiť dobierku alebo zmeniť údaje o príjemcovi. Musíte komunikovať s vašim zákazníkom, ravcom, v rámci vašich oddelení (sklad, účtovníčka atď). Premýšľať nad tým, na aký email prepravcu a ako formulovať požiadavku, zadefinovať nové údaje o zásielke opäť zaberá čas, čo sa môže odraziť aj na predĺžení doručenia a následnej nespokojnosti vášho zákazníka. Spätne dohľadať niektoré údaje o balíkoch je tiež veľakrát časovo náročné.

Do úvahy musíme brať aj čas spojený s informovaním zákazníkov o priebehu doručenia balíka. Môžete mať na to externé nástroje, za ktoré si zaplatíte navyše, realizovať to manuálne z adminu eshopu alebo využívať unifikované notifikačné služby prepravcu.

V rámci ceny expedovania je dôležité nezabúdať aj na náklady spojené so spracovávaním dobierok. Sú to náklady na vašu účtovníčku resp. vášho zamestnanca. Manuálne párovanie dobierok s vystavenými faktúrami pri stovkách záznamov tiež zaberie pomerne dosť veľa času.

Nikto a žiadny systém nie je dokonalý, a preto je dôležité popri efektívnych expedičných procesoch mať možnosť jednoduchej a efektívnej kontroly súvisiacich finančných nákladov, či už ohľadom ceny jednotlivých balíkov, príplatkových služieb, dobierok, celkových nákladov a pod.

Ak vám niečo chodí emailom dvakrát do mesiaca, iné papierovo, niečo máte v exceli, iné v pdf. alebo v aplikácií resp. expedičnom systéme, niečo chodí priamo účtovníčke, iné vám alebo inému zamestnancovi, strácate prehľad a kontrola je veľmi náročná.

Pri 6 € cene práce na hodinu má každá minúta hodnotu 10 centov. Ak v priemere ušetríte 2 minúty pri procesoch súvisiacich so spracovávaním každej zásielky od jej vytvorenia, cez odovzdanie kuriérovi, riešenie zákazníckeho servisu, reklamácií, párovaní dobierok, až po vyhodnocovanie štatistík a cash flow, tak ste pri 500 zásielkách mesačne ušetrili 100 €, čo je za rok 1200 €, teda viac ako mesačná cena práce jedného zamestnanca v našom príklade.

S online expedičným systémom NEOSHIP nielenže zefektívnite váš čas súvisiaci s expedovaním a zoptimalizujete vaše náklady, ale prispejete aj k vašim marketingovým aktivitám a budete sa môcť venovať rozvoju vášho obchodu.

Aké sú možnosti efektívneho expedovania s Neoshipom?

  • Naskenujete čiarový kód objednávky a automaticky sa vám vytlačí prepravný štítok a faktúra (Video ukážka tu)
  • Cez tlačidlo/modul vo vašom eshope alebo fakturačnom systéme postačia 3 kliknutia a expedovanie desiatok či stoviek zásielok vybavíte za niekoľko sekúnd (Video ukážka tu)
  • Exportujete hromadne dáta z objednávok alebo faktúr do Neoshipu, kde vytlačíte štítky a preberacie protokoly (Video ukážka tu)
  • Importujete csv./xml súbor

1.	Prepojenia Neoshipu s eshopovými a fakuračnými systémami

Prepojenia Neoshipu s eshopovými a fakuračnými systémami

Ako zefektívnite komunikáciu s prepravcom?

- Reklamácie, úpravy a zrušenie dobierok, zmena údajov o príjemcovi či presmerovanie zásielky, to všetko vyriešite priamo pri balíku. Všetky potrebné údaje o zásielke už budú predvyplnené, stačí ak len napíšete vašu požiadavku, poprípade priložíte fotodokumentáciu. Vďaka dohodnutým procesom s prepravcom si budete istý, že vaša požiadavka bude riešená tým správnym oddelením, a to rýchlejším a efektívnejším spôsobom. Navyše každá zásielka bude prehľadne označená a ľahko vyfiltrovateľná.

Komunikácia s prepravcom

Komunikácia s prepravcom

Označenie zásielok

Označenie zásielok

Prečo budete mať 100% prehľad o financiách?

Už nebude musieť prehľadávať alebo preposielať emaily, filtrovať vo výpisoch, ukladať súbory s dátami o dobierkach, dohľadávať faktúry či odsúvať kontrolu nacenených zásielok. Pod jedným online prístupom budete mať na dennej báze pohodlný prístup ku všetkým týmto údajom. Navyše záznamy o preplatených dobierkach je možné párovať hromadne či už cez API alebo importom/exportom súborov s faktúrami.

Prehľad o financiách

Prehľad o financiách

Ako prispejete k zvýšeniu spokojnosti vašich zákazníkov a posilneniu vašej značky?

  • Automatické notifikačné emaily s priamym sledovaním balíka, ktoré si môžete obsahovo aj farebne upraviť. Ak expedujete do zahraničia, pohodlne si nastavíte jazykové mutácie pre jednotlivé krajiny.
  • Svoju značku posilníte aj prostredníctvom vášho loga na prepravných štítkoch a v notifikačných emailoch.
  • O doručenie zásielok či už kuriérom alebo aj do Parcel Shopu sa postará líder na trhu v kvalite prepravy - spoločnosť Slovak Parcel Service.

Ukážka notifikačného emailu

Ukážka notifikačného emailu

Prehľadné podrobné štatistiky budú zrkadlom vášho rastu

Počet zásielok podľa dní, mesiacov a váh, doručovaných kuriérom, do zahraničia alebo parcel shopu, to všetko si jednoducho zistíte v jednom náhľade.

Štatistiky

Štatistiky

Pýtate sa koľko vás to bude stáť?

Spoplatnené je iba využívanie Neoshipu ako takého priamo spoločnosťou NEOSHIP s.r.o., ktorá ho vyvinula. Výhodou je, že nemusíte platiť žiadne mesačné poplatky s viazanosťou ani platiť navyše kuriérskej spoločnosti. Jednoducho zaplatíte toľko, koľko balíkov vyexpedujete za Neoship aj prepravu samotnú.

O cenovú ponuku a viac informácií môžete požiadať na info@neoship.sk poprípade telefonicky na 0911 767 404.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.