Akceleračný program súťaže MastersGate už začal. Prvé školenie v znamení Analytics.

Ak ste pravidelne sledovali našu súťaž MastersGate, určite viete, že samotní víťazi získali za prvenstvo v každej kategórií balíček školení a produktov, tzv. Akceleračný program. Víťazi ani trošku nezaháľali a už máme aj prvú spätnú väzbu ohľadne Analytics Workshopu od Petra Jakuša z ui42 a Kataríny Bobákovej z Oblecsadoroboty.sk.

Katarína bola veľmi spokojná: ”Pre mňa je v našej fáze vývoja skutočne prioritné naučiť sa používať Google Analytics - teda nekúpiť si priamo rybu, ale naučiť sa, ako ju chytiť. Školenie bolo preto pre mňa určite veľmi prínosné, nakoľko sme si prešli logiku GA, rôzne kombinácie možných výstupov a pohľadov na dáta a tiež možnosti samotného nástroja.

Veľmi hodnotná bola pre mňa aj možnosť diskutovať ohľadne skúseností z rôznych e-shopov, klásť otázky, riešiť konkrétne problémy nášho e-shopu priamo na mieste, atď. Ďalšou výhodou bolo, že celý workshop bol šitý namieru a že nám školiteľ ponúkol možnosť prediskutovania prípadných dodatočných otázok on-line. V rámci workshopu sme si prešli aj Enhanced Ecommerce - táto časť bola veľmi dobrá a zároveň veľmi praktická.” 

Peter si spolu s Katarínou sadli priamo k Google Analytics e-shopu Oblecsadoroboty.sk, overovali hypotézy, hľadali príležitosti na zlepšenie e-shopu (kvôli plánovanému redizajnu) a popritom preberali rôzne funkcie GA. Z pohľadu Petra to bol skvelý formát, pretože namiesto predpripraveného školenia bol program workshopu vytvorený na mieste a detailne si prešli tým, čo klientka potrebovala.

 

7 poznatkov z workshopu Analytics, o ktorých by ste mali vedieť

1. Related products - funkcia GA, ktorá vám cez API dá zoznam podobných produktov. Pošlete ID produktu a GA vám vráti zoznam podobných produktov zoradených podľa skóre relevancie. K tomu stačí vymyslieť a nakódiť, kde tento zoznam využijete (newsletter, detail produktu, homepage...) a máte odporúčací systém postavený na umelej inteligencii Google.

2. ID produktov v GA - e-shoper sa môže rozhodnúť, či bude GA posielať ID produktu, ktoré prideľuje e-shop systém, katalógové číslo alebo iný identifikátor. Takisto je na rozhodnutí e-shopu, či pri variantných produktoch pošle ID hlavného produktu alebo variantu. To má dopad na to ako predaje uvidí v GA reportoch.

3. Benchmarking - report v GA (nájdete pod názvom Audience), kde si môžete pozerať priemerné výsledky konkurencie (pričom môžete zvoliť návštevnosť, industry vertical a geografickú oblasť webov, s ktorými sa budete porovnávať).

 

4. Segmentácia - celkové dáta sú dobré na high level prehľad, keď chceme vytiahnuť niečo "actionable" pomôže segmentácia...napr konverzný pomer porovnávame pre rôzne akvizičné kanály, po zariadeniach, po produktoch, po kategóriach. 

5. Pivot table - tu sme sme strávili dosť času a to s kontingenčnými tabuľkami, napríklad sme sledovali bounce rate pre najnavštevovanejšie landing pages a source/medium

6. Newsletter - linky treba označovať UTM tagmi, inak v Google Analytics nevidíme, že návšteva prišla z newslettru.

7. Meranie rýchlosti - predvolene sa rýchlosť meria na vzorke 1%, tá sa dá jednoducho zvýšiť na 100%.

 

Dúfame, že sa vám náš článok páčil a dozvedeli ste sa z neho niečo nové a užitočné a budete naďalej sledovať našu sériu článkov z akceleračného programu našich víťazov. Ak by ste mali záujem o podobné školenie na mieru alebo iné služby z oblasti Analytiky kontaktujte Petra Jakuša (peter.jakus@ui42.com) alebo piste na sales@ui42.

Diskusia

Zapojte sa do diskusie a zvýšite dvojnásobne hodnotu tohto článku.